Home Nieuws Wereldreis 2019 Nieuwsflits Juni Nieuwsflits 19 Juni Anambas eilanden

Nieuwsflits 19 Juni Anambas eilanden

…. en wederom in VIES stadje TEREMPA voor boodschappen en UITKLAREN.

Hallo beste mensen, we zijn sinds gisteren weer even terug in Terempa voor opnieuw boodschappen en uitklaren.
Het weer is zo zo, veel wolken en squals en weinig zon, maar ja, wat doe je er aan.

We hebben erg genoten van de vele eilanden, snorkelen, koraal en miljoenen gekleurde vissen. Ook hebben we een privé uitvoering gehad van baby dolfijntjes met de grote ouders. Een spectakel van springende kleintjes, geweldig om te zien, al zal niet iedere visser dat denken!


We zijn eerst ten oosten van Terempa gevaren naar waterfall bay, waar we een mooring konden oppikken.
Schitterende omgeving, mooie foto's kunnen maken en gezellig staan kletsen met mensen die geen engels spreken en wij een paar woorden Maleis.

Daarna diverse eilandjes aangedaan en mooie snorkelplaatsen gehad. Helaas ook veel koraal naar de gallemiezen door vissers. Dynamiet, vergif en vele netten over het koraal hebben grote gedeeltes vernield, erg jammer!
Het water is kraakhelder, je kunt gemakkelijk je anker op 12 m diepte zien liggen, dus ook lekker zwemmen!

Helaas hebben we (gelukkig zonder veel schade) ook een niet in kaart gebrachte ondiepte geraakt, een paar flinke krassen op de kiel . Het is hier varen met OVITAL op de Ipad bij de hand. Ovital is een soort Google eart systeem waar je goed kan zien waar de ondieptes liggen....maar niet altijd blijkt wel!

Maar goed, intussen zijn we er wel achter dat het gezegde..."shit happens' gewoon ook zo is, uithuilen en doorgaan.

Er zijn niet veel zeilers meer hier, de RALLY is weg, en dat vinden we niet erg.

Vorige week naar eiland gegaan hier tegenover en op maar liefst 25 m geankerd. We wilden eigenlijk omdraaien omdat het naar mijn smaak TE diep was. Komt er een Tuk Tuk bootje naar ons toe met vader en zoon. Ga hier maar voor anker riep de vader, alles is zand. Maar naar later bleek OOK wat harde troep, ha. Maar goed, een paar dagen later toch anker goed omhoog kunnen krijgen. Apperpo, wat een GENOT, nieuwe goede ankerketting, een ankerlier die perfect werkt en dus GEEN extra lijn meer nodig, wat een genot!

sÁvonds hoorde we een zachte tik tegen de boot, gingen naar buiten, waar we werden aangespoken door 2 jongemannen met een gift van moeders....een doos met cake, ongelooflijk. Ze moesten van moeder naar het minstens 5 mijl verderop gelegen Terempa om voor ons gebak te halen als welkom, DAT maak je toch nergens meer mee, zeker NIET in het op HOL geslagen Europa. We waren er stil van, wat een welkom!

Internet is hier waardeloos, alleen in Terempa en verder NIET. Normaal geen probleem, maar nu we uitgeschreven zijn moeten we verschillende instanties terug mailen voor antwoord, NIET te geloven!

De afgelopen week zijn we naar het eiland DJEMAJA gezeild, dit eiland ligt west van Terempa is 35 mijl weg.
Wederom, in een woord schitterend, een eiland met ondiepe ankerplaatsen in zand, mooie tot zeer mooie snorkelplaatsen en wederom grote dolfijnen die aan het jagen waren, want het stikt van de vissen.

Op het eerste eiland naar de kant gegaan en onmiddellijk opgevangen door jongeman op brommer die van alles en nog wat deed voor zijn eigen toeristen bureau, ha. Leuke vent en meteen scooter voor de andere dag gehuurd MET gids. Alles voor nog geen 20 euro en een hele dag onderweg. ZEER de moeite waard, mooie waterval gezien en dwars over het eiland met heel veel kinderen in school uniform die constant ..Mister Mister riepen.
Bij de waterval werd ik geroepen door een man die kennelijk de leiding had van een bouwproject, n.l. 2 zwembaden ONDER de waterval. Hij was de leider van het dorp en vroeg wat ik ervan vond. Of IK MISSCHIEN NOG EEN IDEE had voor de bouw. Nu, die had ik wel, gewoon lekker doorgaan en je niks van MIJ aantrekken, dan komt het zeker goed en verzuipt er niemand. Hij zou daar ernstig over nadenken begreep ik, mooie foto gemaakt van die man en de werkzaamheden.

Dus, resumerend...prachtige eilanden, schitterende mensen, er had meer zon en MINDER wolken mogen zijn, en....minder Moskee's, DUS minder herrie, kortom...WEER een ervaring rijker, vooral de onvoorstelbare vriendelijkheid van de bevolking! Wij saampjes weten niet veel van religie, eerlijk gezegd boeit het ons ook niet, maar...als de rest van deze langzaam creperende planeet DEZE bevolking zouden hebben, mag voor ons IEDEREEN Moslim zijn!

Groetjes van deze staatloze zeilers, en op naar de volgende locatie, n.l. BORNEO!

 
Main Menu