Home Nieuws Wereldreis 2016 Nieuwsflits Juli Nieuwsflits 6 Juli Luganville

Nieuwsflits 6 Juli Luganville

Positie...15gr31.323Zuid 167gr09.901 Oost

Hallo, hier zijn we weer met en 'korte' samenvatting van de laatste weken.
Ook proberen we weer nieuwe foto,s te sturen vanmiddag.

De Maskelyne eilanden waren prachtig, mooie zeer beschutte ankerplaatsen en schitterende mensen. Hier hebben we gezien wat de mensen eten en hoe ze leven. We hebben hier op een van de eilanden een schitterende rondleiding gehad door de jungle en naar de 'tuinen', waar alle groenten en fruit wordt geteeld. Er is helaas veel verwoest door cycloon PAM en de storm van dagen later, die alle ellende nog eens 'dunnetjes' overdeed. We zijn rondgeleid door de dorpjes met huizen van riet, hebben gezien hoe er word gekookt, matten worden gevlochten etc.
We hebben weer wat mensen ietsje gelukkiger kunnen maken met vissnoeren, haken, leesbrillen, T-shirts etc.
Kinderen straalde als we ze speelgoed gaven. We werden vele malen achter ons anker begroet door inwoners van verschillende dorpen en kregen zelfs lobster aangeboden, hmmmm. Ook zagen we vissers een hele grote octopus vangen en onder elkaar verdelen.
Awei island is hier wel het mooiste stukje vinden we. Goederen worden aangebracht door kleine en wat grotere vrachtbootjes, dit proces gaat continu door, dag EN nacht. Er zijn dan ook vele eilanden!
Ook hebben we Malekula, Epi en Pentecote bezocht, van hetzelfde laken een pak. Bij Pentecote, ( Loltong bay) zijn we lekker 'uit' wezen eten, traditional food, heerlijk! Hier is de 'jachtclub' gevestigd, een rieten huisje met een klein keukentje en wat tafels en stoelen. Het hangt er vol met vlaggen van zeilers en we hebben daar natuurlijk ook de KOGGEVLAG afgegeven. Ook hangt hier de clubvlag van de 'Kind of Blue' een zeiljacht van he Veerse meer, Oostwatering om precies te zijn. Die zitten nu na vele jaren zeilen op de Azoren, en gaan terug naar Nederland.

We hebben ook kans gezien om een rots te raken tijdens vertrek uit de Gaspart bay, even teveel dingen tegelijk en..boem...is ook gelijk HÓ!
Was vrij trikkie om binnen te varen, maar dat ging allemaal goed, het was laag water. Toen we eruit wilde was het hoog en er was geen zon, alleen een kras op de gelcoat, achteruit varen en gelukkig los, ongeluk zit in een heel klein hoekje!

Het weer, ( het zal ook eens niet over het weer gaan) is KLOTE, véél bewolking, motregen EN wind. zéér ongewoon volgens de inwoners, maar....het gaat beter worden. (ja ja.)

Op één van de ankerplaatsen moesten we ankeren op rots/Koraal grond. Het waaide daar, niet normaal. Onze ankerketting zat overal omheen gedraaid en vormde ongeveer de zin...I LOVE YOU...waar de ketting soms om Bommie,s was gedraaid van 2 meter hoog en de rest op of om of ertussen lag, niet normaal. Het ging tekeer door de resonantie van de ankerketting, dus....snorkelen en.....DUIKEN door Marianne, 12 meter diep. Ik vond dat niet zo,n best idee, omdat IK dan moet toekijken omdat Marianne het brevet heeft en niet wil dat IK dat doe.
Ik heb OOK een brevet, maar dan van onvermogen! Daar kun je onderwater NIKS mee, ha. Na 15 minuten had ze de hele ketting ontward en onze 32 meter lange lijn mee naar boven gebracht. Die was n.l. van onze boei afgeslagen, nadat die geheel onder water was verdwenen toen Betty er lekker overheen ging met heel haar gewicht, gatverdegatver. Na alle schijnheiligen te hebben aangeroepen, ( dat is weer wel een sterk punt van ondergetekende) konden we weg, GELUKKIG!

Marianne maakte ook haar reputatie waar door onderweg de grootste vis ( Wahoo) te vangen uit haar vrij korte viscarriére, n.l. 1.30m en meer dan 13 kilo zwaar. Gelukkig had ze mij voor het domme werk, n.l. met de gaffel dat kreng binnen krijgen. Overal bloed, maar ja, je moet er iets voor over hebben om ongeveer 3 weken vis te eten, jammmmmie.

Ook hebben we eindelijk de zeer beroemde ZEEKOE=Duguon gezien BOVEN water, zelfs meer dan 5, een lompe bodem verontreiniger zullen we maar zegen, maar wel bijzonder.

Ja, en nu in Luganville. We liggen voor anker bij Beachfront resort en kunnen gemakkelijk naar de 'stad' lopen. Met de taxi terug kost 1.6 Euro, dus bijna voor niks. Je kunt hier heel veel krijgen als je OF goed zoekt OF de juiste personen ontmoet die je kunnen vertellen waar je wat kunt halen of laten doen, het laatste is voor ons van toepassing. Tevens hebben we WEER onderdelen moeten bestellen voor o.a. de wind/sleep generator en komen hier hopelijk ook onze nieuwe pasjes aan. De Morningstar Controller voor de solarpanelen is eindelijk aangekomen op het vliegveld alhier, waar we die morgen of zo op kunnen halen. Heeft wel lang geduurd omdat ze geen auto hier hebben om het te bezorgen, FEDEX is hier niet erg bekend, DHL weer wel. Afijn, na diverse mailtjes eindelijk maar geskypt en nu gaat het goed komen.
Morgen krijgen we bezoek voor de dynamo en hydrolische stuurunit, die lekt als een zeef en dus niet werkt, en dan kunnen we weer verder gaan inslaan, want....op de Solomons is helemaal weinig te krijgen. Maar...dat gaat nog even duren, we hebben tijd zat en willen eigenlijk niet voor Oktober inklaren aldaar. Dat is dus nog 3 maanden. Afstand van hiero naar daaro is slechts 400 mijl met een tussenstop op de Bank islands.
Nou beste mensen, toch weer een lang verslag en ja, ik ben een ouwehoer, maar desalnietemin, de groeten en tot de volgende keer.

'When we dream alone, it is only a dream. But when many dream together, it is the beginning of a new Reality'.

Niet van MIJ.

 

 
Main Menu