Home Nieuws Wereldreis 2015 Nieuwsflits December Nieuwsflit 8 Dec Whangamumu

Nieuwsflit 8 Dec Whangamumu

.. ankerplaats aan oostkant Noord eiland, positie...35gr14.968S...174gr17.816EHallo, hier zijn we weer met een héél verhaal vanuit NZ.

In de eerste plaats zijn er door Jimmy weer een stel foto,s geplaatst op onze site, als je je nog NIET hebt aangemeld, moet je dat één keer doen, daarna kun je ze zoveel zien als je wilt.We zijn intussen langzaam onderweg naar Whangarei, en liggen nu voor anker in Whangamumu bay, een oud walvis station uit de jaren 1930.
Maar daarover straks meer.

Nadat we in Opua 'klaar' waren met de reparatie aan de motor, zijn we aldaar voor anker gegaan nadat we het grootzeil hadden opgehaald.
Van daaruit hebben we samen met Júrgen en Claudia van de 'La Belle Epoque' een dagtocht gemaakt in een auto van een andere Duitse zeiler.
Deze heeft de wagen hier gekocht. Hij nodigde ons uit om ons tegen brandstof vergoeding een dag rond te rijden.
Het was een prachtige dag, mooi weer, een schitterend landschap met vele koeien en een onvergetelijk uitzicht overal. Wat een prachtig land!
Diesel kost hier maar 0.70 euro cent, dus dat valt heel erg mee, je vraagt je af waarom dat in Nederland niet kan, maar het antwoord kennen we natuurlijk,...BELASTING!

Van daaruit zijn we naar een ankerplaats verhuisd in Russel, en hebben we een bezoek gebracht aan Russel Radio. Leuk gesprek gehad met twee van de medewerkers en natuurlijk het hele zwikje op de foto gezet.
Helaas sloeg daar weer de pechvogel toe, ankerlier zo vast als een huis, alles gedemonteerd, schoongemaakt en...de olie lekte eruit, dus weer vlug dicht. Probeerde de oliedop eraf te schroeven om olie bij te vullen...niet dus, plastic dop afgebroken en moet er naar kijken in Whangarei.
Ik durf het risiko niet te nemen zonder ankerlier te zitten. Dus alle handelingen uitvoeren met uiterste voorzichtigheid.

Marianneke is weer volledig in haar hum, ze vist nu vanaf de boot als we voor anker liggen en heeft nog nooit zoveel achter elkaar gevangen met de werphengel. ( Van werpen is overigens geen sprake, gewoon laten zakken en wachten tot de eerste toehapt). Aas is 'gewoon' andere vis, kleintjes kort snijden en aan de haak, altijd prijs. Kingfisch en Snapper zijn de de meest ongelukkigen, en IK natuurlijk, elke dag vis met vis ertussen! Ze vliegt me bijna aan als ik per ongeluk in de weg sta en een vis verspeelt, MIJN schuld natuurlijk! De vissen hebben zo,n hekel aan haar, dat als ze over de reling hangt om te kijken en de vissen haar zien, ze zich in grote getale in de bek van een grote vis werpen om aan haar te ontsnappen. (Soms komt die gedachte ook bij MIJ op).
Bij een van de laatste eilandjes kregen we van de bemanning van de Toccata en grote Red Snapper aangeboden, die door hun was geschoten met een speergun, lekkere vis, bedankt jongens!

Vanuit Russel hebben we nog een paar andere mooie ankerplaatsen aangedaan, ankeren hier is in zand of modder, 'slechts' 3-7M diep met goede houdkracht. Op weg naar buiten om langs de kust langzaam naar Whangarei te gaan konden we eindelijk weer 'zeilen' , (dachten we).
Om de kaap viel de wind bijna weg en werd het motorsailen. Daar kwamen we erachter dat het grootzeil helemaal niet goed was gerepareerd.
Een scheur bij de zeillat, een kapotte buitenkant van een van de zeillatten en een scheurtje in het voorlijk, niet te geloven, North sail, toch niet de eerste de beste. Contact gehad en we moeten het zeil maar weer terug brengen was het antwoord, maar niet NU!! NU gaan we de andere kant op, het is gvd elke keer weer iets anders.

Toen we in de Oké bay aankwamen, onze voorlaatste ankerplaats, keken we onze ogen uit,...een dolfijnen show, recht voor onze neus.
Er lagen 3 kano's in het water en daarom heen sprongen de dolfijnen op nog geen 2 meter afstand uit het water en rolde in de lucht om vervolgens met veel kabaal weer in het water te komen. Marianne heeft met de Ipad wat films gemaakt, maar die zijn niet voor uitzending geschikt, omdat ze dan zwaar gecensureerd moeten worden en er niets meer overblijft. Ze was zo onder de indruk van dit alles, dat de geluiden en woorden die ze voortbracht me deden denken aan een porno film!

Wat ik ook even kwijt wil is het feit dat als je hier in een marina wilt liggen EN aan de walstroom wilt, je de hele installatie moet laten keuren, kosten zo,n 250 euro dacht ik. Op zich natuurlijk niet gek als je nagaat dat er in onze havens vaak boten komen die de stekker erin steken en met een prachtige steekvlam al de andere UITSCHAKELEN!

Aangezien onze watermaker een tijd geleden niet meer wilde werken, en we samen met Gerard van de Sylfer erachter kwamen dat het aan de koolborstel moest liggen, hebben we geprobeerd dit zelf te doen. Grote kunst was om de borsteltjes van laat zeggen 3 cm in een gat te krijgen van 2 cm. Neen inderdaad...gaat niet, dus...verkeerde borsteltjes, glimmende gloeiende! Na wat geémail over en weer adres gevonden in Opua, waar ze naartoe moesten worden gezonden. Perfect systeem, je geeft het adres door...opdracht gaat naar Fedex, Fedex vergeet het pakje zodat het een week later nog steeds in Trinidad ligt. Wij mailen dan....waar blijft dat pakje, reactie is oeps, vergeten maar we sturen het nu met expresspost. Geweldig systeem! Pakje komt aan en.....dezelfde koolborsteltjes als de eerdergenoemde, dus.....weer verkeerd, gotverdegotver.
In Trinidad is de reactie...oeps, ons systeem is net vernieuwd en we hebben geen gegevens meer van Uw watermaker dus....geef even het serienummer door. Moeten we die hele zooi weer uitbouwen om naar het serienummer te kijken. Dit dan doorgegeven en nieuwe zijn onderweg, deze keer richting Whangarei, waar ze intussen zijn aangekomen, BEN ZEER BENIEUWD!

Je gelooft het allemaal niet als je het van een andere zeiler hoort, maar....het is toch realiteit, alles gaat gewoon kapot, nieuw of oud, het ene merk of het andere, veel onderhoud of niet, etc. etc.
Je raad het al, deze keer de bijna nieuwe stuurautomaat van Raymarine, een ZELFDENKENDE, hetgeen betekend dat hij leert tijdens gebruik. Nou, hij is gestopt met ZELF te denken en heeft het denken nu aan ons overgelaten. Als we hem inschakelen gaat hij gewoon rechtsaf.
Niks mee te beginnen, ik word er helemaal simpel van en denk steeds meer aan verkoop omdat het financieel bijna niet meer te doen is.
Geloof het of niet, maar eergisteren is de Mercurie buitenboord motor na hem diverse malen uit elkaar te hebben gehaald definitief gestopt, en o ja, ik zou het bijna vergeten, gisteren een hele dag gewerkt aan de lekkage van ons toilet, alle slangen vervangen, rubbers etc. etc. lekkage still in progress helaas. Wel stink ik naar de strond zoals de rest van de boot, hebben we een hoop onderdelen meer als vóór de reparatie en we lachen ons helemaal kreupel, 'KOOP EEN BOOT EN LACH JE DOOD'.

We liggen nu dus voor anker aan de oostkust van het noord eiland, in een prachtige baai, waar in de jaren 1930's een walvis station was.
Walvissen werden hier naartoe gelokt, in een net gevangen en afgemaakt. Levertraan werd eruit gewonnen etc. overblijfselen nog steeds hier, mooie foto's gemaakt.
Gisteren grote was gedaan onder een WATERVAL, aparte beleving en erg leuk, terug in de tijd, kraakhelder water en natuurlijk zoet.
We hebben wel lol gehad, kleding voelt aan alsof die is bevroren, maar is toch droog geworden. Water is erg koud, soms zwem ik heel even en als een andere zeiler vraagt HOE koud het is, kijk ik even in mijn onderbroek en weet dan exact de temperatuur, 4 cm staat voor rond het vriespunt.

Nou jongens, dat was het weer, ik probeer het maar wat losjes te houden, maar dat valt soms niet mee, maar, zoals de meeste zeilers zeggen...'het hoort er allemaal bij'.

Apperpo, we hebben vandaag een prachtige wandeling gemaakt van 3 uur totaal, schitterende natuur, zijn helemaal opgebrand, maar...stinken NIET meer naar de strond, kijk, da,s mooi meegnomen he!

Op naar WHANGAREI, daar gaan we 2 maanden aan een pilin mooring liggen, en als we ons zo min mogelijk bewegen, niks aanzetten en net doen of we gek zijn, kan er NIETS kapot gaan,.....OF WEL?

Groetjes allemaal en...we denken aan jullie BIJNA elke dag!

De glimlach die je uitzend, komt weer bij je terug. ( Ook bij jullie).....( Hoop ik).

 
Main Menu