Home Nieuws Wereldreis 2015 Nieuwsflits September Nieuwsflits 26 Sept Neiafu

Nieuwsflits 26 Sept Neiafu

Tonga, oftewel de Vavau-groep eilanden.

Hallo, hier zijn we weer met een verslagje van ons verblijf alhier.

In de eerste plaats even het volgende, als je een ander e-mail adres neemt en het NIET doorgeeft, kunnen we je ook GEEN berichten meer sturen omdat we die dan terug krijgen. Dus...even nieuw adres doorgeven als je onze post nog wilt ontvangen.

In de tweede plaats...Gerard, (zeiljacht Sylfer), nog van harte bedankt voor al je moeite/inzet betreffende onze watermaker.We zijn dus nog steeds in de omgeving van Neiafu, omdat er zeer veel mooie eilanden zijn waar je 'goed' kunt ankeren.
Moorings, het plaatselijke verhuur bedrijf van voornamelijk catamarans, heeft een kaart gemaakt met daarop de mooiste ankerplaatsen, n.l. zo,n 42 stuks. Het ene eiland is natuurlijk mooier dan het andere, maar ook drukker soms! Wij kiezen meestal voor de rustigere baaien, wij hoeven niet zo nodig op elkaar te liggen. En ja, 'goed' ankeren heb ik expres tussen aanhalings en sluittekens gezet, want je ankert meestal op flinke diepte, zo tussen 10 en 20-22 meter en in of tussen dood koraal en 'Bommies', grote heuvels van koraal, waar je anker en/of ankerketting in blijft steken/vastzit. Dit hebben we natuurlijk zoals vele andere al verschillende keren meegemaakt, maar zijn gelukkig steeds weer losgekomen door diverse richtingen heen te varen.
Punt is in ons geval dat we een verkeerde din afmeting hebben van de ketting, n.l. een Amerikaanse maat, GEEN din 766, (al zegt mij dat weinig). Ze hebben ons dus een verkeerde ketting verkocht in Curacao, maar ja....daar hebben ze MÉÉR steken laten vallen!
Dit betekend in gewoon Hollands dat de ketting als deze op spanning is, OVER de kettingschijf heen denderd, dus...10 schakels omhoog en 12 naar beneden. (om het maar simplistich uit te leggen). Neen, Neen, ik twijfel natuurlijk niet aan jullie intelligentie, je moet tegenwoordig zo op je woorden/zinnen passen, maar ik snap ook dat niet iedereen precies weet wat ik bedoel, vandaar!
We hopen dit in NZ op te lossen.

We hebben hier ook op afstand verschillende walvissen gezien, spuitend en springend, schitterend. Er worden van hieruit walvis tochten georganiseerd, onder de naam....Whale Watching, ze brengen je dan naar een gebied waar die lieverds zitten, en dan kun je het water in om ze te fotograferen, kosten 150 dollar PP. (dacht het niet), maar het lijkt ons wel heel leuk om tussen moeder en dochter/zoon te zwemmen, maar dan voor NIKS!

We hebben van de week ook nog een bergje beklommen en weer teveel risiko,s genomen, zoals in eerdere klim activiteiten in Oosterijk.
Op een geven moment zaten we bijna tussen twee rotsblokken beklemd en heb ik Marianne onder haar op mijn arm moeten laten staan om weer terug te gaan naar boven, bijna erotisch! Gelukkig ging alles goed.

Ook is het hier kouder, met temp. niet veel hoger soms dan 24-25 gr. Ik vindt het lekker, Marianne minder. We hebben ook al een dag of 9-10 weinig zon en veel regen. Maar....dat heeft ook weer een voordeel, n.l. de was doen en de watertank bijvullen. Zo zie je maar, die Johan Cruiff is zo stom nog niet.

We hebben hier ook het voorzeil kunnen laten repareren, er was een shackel gebroken en zagen we dat een band, die het zeil naar beneden houdt, half doormidden was gesleten, dus nieuwe banden erop voor een redelijke prijs.

Ik ben begonnen bij het onderwerp met zwijnen etc. daarmee bedoel ik natuurlijk de varkens die hier zoals honden bij ons overal doorheen schieten met hun kroost, prachtig om te zien, overal waar je loopt komen ze voorbij met die kleintjes die hier volop worden gegeten, we hebben er natuurlijk foto,s van gemaakt, maar...die moeten nog worden verzonden.

Rijk en arm liggen hier in kleine/ grote boten/bootjes door elkaar. Grote jachten met helicopters/ watervliegtuigen op het dek en kleine zeiljachten met weinig te verteren, maar....wel het lef hebben om weg te gaan en dus ook hier liggen, véélal jonge mensen, ik persoonlijk vindt dit geweldig. Niet iedereen is het daar natuurlijk mee eens, maar, dat mag ook!

Vandaag is het Blue Water Festival begonnen, feesten, bijeenkomsten en seminairs etc. worden er gegeven en ook zijn er autoriteiten uit New Zealand, die uitleg geven over inklaren etc. Wij hebben dat dus vanmorgen gedaan en onze papieren zijn reeds naar NZ gestuurd.
Ook hebben we kans gezien om in Whangerei, NZ, een PILING mooring te reserveren vanaf half december, dan lig je tussen twee palen (denk ik) en kost 160 euro per maand, redelijke prijs dus. Vandaar uit kan ik dan mijn paspoort in Wellington laten verlengen en kunnen we wat van het binnenland zien, (als het niet TE duur is).
We gaan volgende week wat zuidelijker richting de Hapa,a groep om vervolgens naar de laatste eilanden groep Tongatapu te gaan, vanwaar we naar NZ zullen vertrekken, 1200 mijl verder, zo rond eind okt. begin nov.
Maar...dat horen jullie weer op een ander moment.

Nou, iedereen het allerbeste toegewenst en weer tot het volgende bericht.

The cure of everyting is SALT water, sweat, tears OR the sea.

p.s. Vandaag, maandag 28 sept. besloten om hier nog wat langer te blijven i.v.m. weer, wind/regen. We hebben geen zin om met harde wind op kop en regen verder te gaan als het niet hoeft.

 

 
Main Menu