Home Nieuws Wereldreis 2015 Nieuwsflits September Nieuwsflits 6 Sept Neiafu

Nieuwsflits 6 Sept Neiafu

Vava'U groep, Tonga. 18gr39Z en 173gr59W

Hier zijn we weer met een update van onze reis, deze keer vanuit Tonga.

Foto,s zijn vandaag verstuurd, dus....zien die handel. (over een paar dagen!)

  • Hier de laatste foto's van Samoa, klik <hier>

 

  • Foto's van Tonga van het eiland Niuatoputapu, klik <hier>

 

  • De foto's van Tonga van de Vavau groep, klik <hier>

In Niuatoputapu, ( tering wat een lange naam) hebben we een mooie korte week gehad met zelfs een kerkgang, veel gezang en het op een nabijgelegen eiland verorberen van een speenvarken. We zijn tevens na de kerk uitgenodigd om bij mensen thuis te komen lunchen, heerlijk!
Een prachtige gemeenschap die nog lang in onze herinnering zal blijven.

 We liggen sinds j.l. Dinsdag hiero na een behoorlijk woelige reis aan de wind, met windvlagen en k.t. golven en véél water over.
Maar....we zijn er en hebben alles heel kunnen houden gelukkig.

Het is hier prachtig, doet een beetje aan Noorwegen denken met al die beschutte eilanden/ankerplaatsen, alleen lager!
Het 'stadje' is ook heel levendig met veel restaurantjes/barretjes en gezellige mensen.
Wij hebben daar tot gisteren aan een mooring gelegen, een beetje ver van alles af, maar er waren dichterbij geen moorings meer vrij.
Dus dan met de dingy maar iets verder weg, gelukkig deed die het weer goed na inspectie/reparatie door een Canadese zeiler.
Het is hier niet TÉ duur, zeker niet vergeleken met Frans Polynesié. We hebben hier al een keertje gegeten in restaurant MANGO, heerlijk en betaalbaar. Ook hebben we een fiets gehuurd en zijn we samen naar de Botanic Garden gefietst,12 km., bergie op bergie af, m,n kont is nog helemaal overstuur. Het was wel zwaar maar de moeite waard, aldaar nog wat rondgefietst en toen weer terug naar de Bistro om weer bij te tanken, (eten natuurlijk).

NEIAFU heeft een mooie fruit en groenten markt, waar je bijna alles kunt kopen en er zijn diverse kleine supermarkts, die door Chinezen worden gerund, apart volk, absoluut niet in je geinteresseerd, alleen in je geld, maar ja, daar zijn het Chinezen voor, een werkvolk!

Ook zijn we getuige geweest van een bruiloft bij restaurant Mango, waar we onze dingy aanlegde. Prachtige foto,s gemaakt, de mensen stonden gewoon te poseren in schitterende klederdracht.

Zelfs op de fruitmarkt werden we uitgenodigd om naar een bepaald volksfeest te gaan, 'ik kom jullie ophalen bij Mango' beloofde ze ons, 'en ik breng jullie ook terug', waar vind je dat nog?

Sinds gisteren liggen we bij een eiland wat LISA Beach word genoemd, oftewel ankerplaats 8.
Echter niet na eerst de High pressure pump te hebben uitgebouwd van de watermaker, die deed n.l. niks meer.
Na e-mail contact met Gerard van de SYLFER, die ongeveer dezelfde WM heeft, konden we aan de slag. Uitbouwen en inbouwen is een ware verzoeking, je moet eerst het e.e.a. losmaken om er bij te kunnen, maar goed, als het té gemakkelijk zou gaan, zou je er misschien nog plezier in krijgen, ha. E.e.a. los en schoongemaakt en....hij doet het weer! Maar....er is natuurlijk een andere oorzaak! Veel info van Gerard, waar we bij de volgende hapering mee aan de gang kunnen. (ik hoop het niet, maar ik weet beter).

Nu liggen we dus helemaal REMIE voor anker bij LISA Beach, schitterend uitzicht, kristal helder water met alleen het roepen van de vogels.
s,Avonds zien we in het water lichtgevende aaltjes of zo iets, een heel helder licht, prachtig!

Zo jongens, de BBQ is bijna gereed, een koud biertje lonkt, dus....we lullen er een punt aan en zeggen....tot de volgende update, groetjes.

De betekenis van het leven kan niet gegeven, maar moet gevonden worden.

Victor Franki

 

 
Main Menu